Hannibal Barca Kimdir?

Hannibal Barca Sami ırkından gelen Kartacalı politikacı ve generaldir. MÖ. 247 ile MÖ. 183 arasında yaşayan Hannibal tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biridir. Hannibal’a sorulduğunda “Büyük İskender”i en büyük general olarak görür. Askeri tarihçi Theodore Ayrault Dodge, Hannibal’ı “Stretejinin Babası” olarak nitelendirir.
Fillerinde içinde bulunduğu ordusuyla İber Yarımadası, Pireneler, Alpler’den kuzey İtalya’ya girmiş ve Romalıları birkaç önemli savaşta yenmiştir.
1. Pön Savaşı’nın ünlü kahramanı Kartacalı komutan Hamilcan Barca’nın oğlu olan Hannibal küçük yaşlarda babası ile savaşlara katıldı.
MÖ. 221 yılında Kartaca’nın İspanya ordusuna komutan oldu. Bu süreçte MÖ. 221-219’da kadar Ebro’nun batısındaki topluluklar üzerine hakimiyet kurdu.
Hannibal l. Pön Savaşı’ndan sonra Roma ile ikinci bir savaşın kaçınılmaz olduğunu biliyordu bu nedenle İspanya’daki konumunu sağlamlaştırdığı iki yıl ardından MÖ 219’da Saguntum şehrini kuşattı ve sekiz ay sonra da ele geçirdi. Saguntum kuşatılmasının ve ele geçirilmesinin ardından Romalılar savaş ilan ederek 2. Pön Savaşı başlattı. Hannibal kardeşi komutan Hasdrubal’ı İspanya’da bırakarak İtalya üzerine yürüdü.
37 fil ve yüzbin askerden oluşan ordusu Pirene Dağları geçti ve Roma ordusundan önce Rhone vadisine v
ardı. Hannibal “Ya yeni bir yol bulacağız, ya yeni bir yol yapacağız” diyerek Romalılar ve müttefiklerini atlatmak için vadinin yukarısından bir yay çizip Alp Dağları’nı geçti. Büyük bir ordu ve fillerle antik çağda yapılan bu yolculuk, ünlü komutan için büyük bir başarıdır. Kötü hava koşulları nedeniyle ordusunun bir kısmını kaybeden Hannibal onları durdurmaya gelen Roma ordusunu Trebbia’da yok etti. Apenin Dağlarını geçerek Roma kentine ilerleyen Hannibal Trasimene Gölü Muharebesi’nde ana Roma ordusunu bozguna uğrattı.
Hannibal’in ilerleyişi Roma ordusunun vur-kaç taktiği ile yavaşladı. Durdurmak için gelen son düzenli Roma Ordusunu Cannae Muharebesi’nde yendi. “Hilal Düzeni” taktiği kullanılan bu savaşla Roma ordusu tamamen yenilmişti.
Hannibal’ın ülke genelinde çok fazla desteklenmesi Kartaca senatosunu korkuttu. Bu nedenle yeterli desteği göndermediler. Bu durum karşısında Capua kenti yeniden güçlenen Roma ordusu tarafından MÖ. 211’de tekrar ele geçirildi. Hannibal’ın MÖ 207’de Roma’ya yaptığı baskın geri püskürtüldü. Kardeşi Hasdrubal yardım ordusuyla gelirken Kuzey İtalya’da öldürüldü.
İtalya’nın güneyindeki dağlara çekilen Hannibal, Roma ordusunun Afrika’ya çıkması üzerine başkenti korumak için Kartaca’ya çağrıldı. Ancak Hannibal, Romalılara Zama Muharebesi’nde yenildi. Kartaca Roma ile şartları çok ağır bir anlaşmak imzaladı. Savaşın ardından maliye ve ekonominin başına getirilen Hannibal ülkeyi düzeni soktuktan bir süre sonra Romalıların baskısı üzerine görevinden alındı.
Ülke içerisinde kendisine karşı yükselen muhalefet yüzünden gönüllü sürgüne giden Hannibal, Ermenistan ve Bitinya’ya giderek buradaki saraylarda askeri danışmanlık yaptı. Bursa şehrinin kurulmasıyla da ilişkilendirilen Hannibal, Bitinya kralına bugünkü Bursa’nın olduğu yerde bir şehir kurmasını öğütlediği ve şehirdeki ilk içme suyu şebekesini Hannibal’ın kurduğu düşünülür.
MÖ 183 veya 182’de Bitinyalı yetkililer tarafından Romalılara teslim edileceğini anlayınca yüzüğünde taşıdığı bilinen zehri içerek intihar etti. Mezarı tam olarak bilinmemekle birlikte Tubitak yerleşkesinde bir anıtı bulunmaktadır. 
Kaynak:www.selosepet.com/

Yorum Gönder