Osmanlı'da İlk Rasathane

Osmanlı döneminde İstanbul'da ilk Rasathane bugünkü Tophane semtinde, 1575'de kuruldu.
Takiyüddin, Uluğ Bey'in (1394-1449) astronomi cetvelinin yeni rasatlarla düzeltilmesini öneren bir layiha yazdı. Sultan III. Murad'ın layiha ile ilgilnenmesi üzerine Takiyüddin, Sadrazam Sokullu Mehmed Paşa'nın emriyle, Tophane Bayırı üzerinde bir rasathane kurulmasıyla görevlendirildi.
Rasathanenin inşaatına 1575 yılında başlandı ve yapı tamamlandıktan sonra, gerekli her türlü astronomik aletle donatıldı. Rasathane için, 40 arşın (yaklaşık 27 metre) derinliğinde bir rasat kuyusu (çarh-ı rasat) da kazıldı. Astronomi ile ilgili kitaplardan bir de kitaplık kuruldu.
1580 yılında, Şeyhülislam Kadızade'nin onaylayan fetvası ve padişah III. Murat'ın emriyle rasathane denizden topa tutularak yıkılmıştır.
İlber Ortaylı'ya göre İstanbul'daki bir depremden sonra halk ayaklanmış ve depremin rasathane yüzünden olduğunu söylemişlerdir. Sarayın önünde büyük gösteriler olmuş, bunun üzerine III. Murat, denizden top atışı ile rasathaneyi yıktırmak zorunda kalmıştır

5 yorum

çok teşekkürler :)) herkese tavsiye ederim

Reply

yok gökyüzünde meleklerin bacaklarına bakıyolar diye yıkmışlar

Reply

Ancak rasathanenin ömrü çok uzun olmadı. Bazı devlet adamları Hoca Sadettin’in ve Takiyüddin’in ön plana çıkmasına tahammül edemediler. Rasathanenin uğursuzluk getireceği, ilk rasathaneyi kuran ve astronomi ile uğraşan Uluğ Bey’in sonunun da felaketle bittiği, o tarihlerde dünyanın çok yakınından geçen kuyruklu yıldızın ve Istanbulda baş gösteren veba salgınının bir uyarı olduğu ayrıca Takiyüddin ve rasathane personelinin meleklerin bacaklarını gözlediği yolundaki söylentiler kısa sürede rasathanenin sonunu getirdi.

Reply

Yorum Gönder