II. Dünya Savaşı, 20. asırda dünya çapında yapılan iki savaştan ikincisi olup dünya milletlerinin çoğunun bulunduğu 1939’dan 1945’e kadar süren global bir askeri çatışmadır.
Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Kraliyet, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa; Bağlaşık Devletler olarak, Almanya, İtalya ve Japonya; Mihver Devletler olarak katılmıştır. 100 milyondan fazla askeri personelin dâhil olduğu savaş, dünya tarihindeki en büyük savaştır.
Savaşın ehemmiyetli katılımcıları tüm ekonomik, endüstriyel ve ilmi güçlerini, sivil veyahut askeri kaynak farklılığı gözetmeksizin, bu savaş için kullanmıştır. Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olan ve Musevi Soykırımı gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en kanlı savaştır. Savaş süresince 40-50 milyon insan yaşamını yitirmiştir.
Savaşın başladığı tarih olarak çoğunlukla, Almanya’nın Polonya’yı işgal ettiği 1 Eylül 1939 kabul görür. Polonya’nın işgali ile beraber Fransa ve Britanya İmparatorluğu ve İngiliz Milletler Topluluğu’na dâhil olan çoğu ülke Almanya’ya savaş duyuru etti. Almanya, Avrupa’da büyük bir imparatorluk kurmayı amaçlıyordu.
Almanya, 1939’un sonundan 1941’in başına kadar bir dizi muharebe ve antlaşma ile Avrupa topraklarının çoğunu ele geçirdi veyahut bastırdı.
Alman-Sovyet Antlaşması sürerken, sözde tarafsız Sovyetler Birliği, 6 komşu ülkesinin topraklarını tamamiyle ya da kısmen işgal etti ya da topraklarına kattı. Britanya ve İngiliz Milletler Topluluğu Kuzey Afrika’da ve genişleyen deniz savaşlarında Mihver Devletler’e karşı savaşı sürdüren tek büyük güç olarak kaldı. 1941 Haziran’ında Avrupalı Mihver Devletler, Sovyetler Birliği’ni işgal etmeye başladılar.
Tarihteki en büyük kara savaşı cephesini başlatan bu işgal sonrası Mihver Kuvvetler askeri gücünün ehemmiyetli bir bölümü bu savaş için ayırdı. 1941 Aralık ayında, 1937’den beri Çin’le savaşan ve Asya’ya hükmetmeye çalışan Japonya, Amerika Birleşik Devletleri’ne ve Pasifik Ummanı’ndaki Avrupalı devletlerin topraklarına saldırdı ve kısa müddette bölgenin büyük bir bölümüne hâkim oldu.
Japonya’nın Pasifik Cephesi’ndeki bir dizi mağlubiyeti ve Avrupalı Mihver silahlı güçlerinin Kuzey Afrika ve Stalingrad’daki mağlubiyetleriyle birlikte Mihver Devletlerin ilerlemesi 1942 seneninde durduruldu.
II.Dünya Savaşı |
Sovyetler Birliği ve Polonya kuvvetlerinin Berlin’i ele geçirmesini takip eden Almanya’nın 8 Mayıs 1945’te şartsız teslimiyetiyle birlikte Avrupa’da savaş bitti. Japon silahlı güçleri Birleşik Devletler tarafından mağlubiyete uğratıldı.
Bunu takiben Japon Adaları işgal edildi. Asya’da savaş, 15 Ağustos 1945 tarihinde Japonya’nın teslim olmayı kabul etmesiyle bitti.
II.Dünya Savaşı |
Savaş sonrasında Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği gibi süpergüçler olarak ortaya çıktı. Bu vaziyet süpergüçler arasında 46 sene süresince sürecek olan bir Soğuk Savaş dönemini başlattı. Bu dönemde Avrupalı büyük güçlerin tesiri azalmaya başladı ve Asya ve Afrika’daki sömürgeler bağımsızlıklarını kazanmaya başladı.
Savaş müddetince endüstrisi hasar gören bir hayli ülke ekonomisini tekrar yapılandırma dönemine girişti. Politik bütünleşme, savaş sonrası ilişkileri tertip etmek emeliyle, bilhassa de Avrupa’da, ehemmiyet kazanmıştır.
II. Dünya Savaşı makalemizde de okuduğunuz üzere tarihi bir savaş olmuştur.
Yorum Gönder