Amerika Nasıl Keşfedildi ve Kuruldu

Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi
Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi
   Günümüzde dünyanın süper gücü durumunda olan Amerika Birleşik Devletleri aslında köklü bir geçmişe sahip değil. sadece 236 yıllık bir geçmişe sahip olan Amerika Birleşik Devletleri şu an dünyaya hükmeder durumda.
işin en ilginç tarafı ise ABD’nin, zamanında bir İngiliz kolonisi durumundayken yepyeni bir devlet olarak ortaya çıkması?
Amerika kıtası 1492 yılında İtalyan denizci Kristof Kolomb tarafından keşfedildi. ancak buranın Hint adası olduğunu sanmıştı. Amerigo Vespucci ise Kristof Colomb’un ayak bastığı bu kıtanın “yeni dünya” olduğunu ortaya koyan isim oldu.
Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupalılar bu kıtaya akın etmeye başladı. İspanyollar, Portekizliler, Fransızlar ve İngilizler burada toprak sahibi oldular. İngiltere burada 13 koloni kurdu. Günümüzde Boston, New York, Philadelphia ve Washington’un dahil olduğu bu 13 eyalet ABD’nin temelini oluşturdu. İngilizlerin kolonilerden çok ağır vergiler alması kolonilerin rahatsızlığını ve tepkisini gün geçtikçe arttırdı ve nihayetinde Amerika’daki 13 İngiliz kolonisinin bağımsızlık mücadelesi başladı. George Washington tarafından 4 Temmuz 1776’da yayınlanan Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi ile Amerikalılar bağımsızlığını ilan etmiş oldu.
Amerika Birleşik Devletlerinin kurulduğunu tüm dünyaya ilan eden bu bildiride; bütün insanların özgür doğduğu ve özgür yaşadığı, devletin görevinin bu özgürlükleri korumak olduğu belirtiliyordu. ayrıca Amerikan halkının yeni bir hükümet kuracağı, yönetim şeklinin ise demokrasi olacağı bildirildi.
Bağımsızlıklarını ilan eden koloniler, içişlerinde serbest eyaletlerden oluşan Amerika Birleşik Devletleri'ni kurdular (1787). 1789'da Anayasanın tamamlanıp onaylanmasıyla yeni bir ulus ve Amerikan üst kimliği doğdu.

Yorum Gönder