Mimar Sinan Kimdir?

mimar sinan resim
Mimar Sinan
   Kayseri'nin Ağırnas Köyü'nde 1489 yılında doğmuştur.Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul'a getirilmiş ve yeniçeri ocağına alınmıştır.Osmanlı ordusu ile birçok seferlere katılmış, bu seferlerde yaptığı köprü ve mimari eserlerle kısa sürede ünlenmiş, Kanuni döneminde de baş mimarlığa getirilmiştir.Baş mimarlık döneminde "Çıraklık" eserim dediği Şehzade
Camii, "Kalfalık" eserim dediği Süleymaniye Camii ve "Ustalık" eserim dediği Edirne Selimiye Camii'ni yaparak Türk mimari tarihinde yeni çığırlar açmış, ölümsüz eserlere imza atmışmıştır.

   Ayasofya Camii için projeler geliştirmiş, yaptığı güçlendirme çalışmaları sayesinde eser günümüze kadar ayakta kalabilmiştir.Çeşitli türlerde toplam 375 mimari esere imza atan Mimar Sinan, 1588 yılında İstanbul'da ölmüş ve Sülaymaniye Camii'nin yanında kendi yaptığı çok sade bir türbeye defnedilmiştir.

   Büyükçekmece Köprüsü üzerine kazılı olan mührüne günümüz Türkçesi ile şöyle yazmıştır. "Değersiz ve muhtaç kul,Saray özel mimarların başkanı" bu sözler O'nu mütevazı kişiliğini ne güzel anlatmaktadır.

Kaynak:Özlenen Medeniyet Osmanlı/Mavi Lale Yayınları

Mimar Sinan 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 365 eser vermiştir.

Yorum Gönder