Kösem Sultan

muhteşem yüzyıl kösem sultan
Kösem Sultan
    Osmanlı padişahlarından I. Ahmed'in eşi, padişah IV. Murad ve I. İbrahim'in annesidir. 1590 yılında Bosna'da doğduğu rivayet edilmiştir. Kösem Sultan'ın IV. Murad ve I. İbrahim dışında Süleyman ve Kasım adında 2 erkek evladı,  Ayşe, Gevherhan, Fatma ve Hanzade Sultan adlarında 4 kız evladı vardır.
    Kösem Sultan'ın asıl adının Anastasya olduğu ve Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul'a gönderildiği rivayet edilir. Ortodoks rahibinin kızı olan Kösem Sultan; güzelliğinin, zarafetinin dışında hayrat işlerinde de öncülük etmiştir. Saltanat sahibi kadınlar arasında en ihtiraslı kadın olarak bilinmektedir. Hasekiliği döneminde kendisine Kösem; "Sürüler önünde, rehber olarak yürüyen." denilmiştir. Kösem Sultan hayatı boyunca hayır işlerine çok önem vermiştir. Yoksullara ve kimsesizlere yaptığı maddi yardımlar dışında İstanbul'a birçok cami ve medrese yaptırmıştır. Bu yardımlar içerisinde en çok bilinenlerinden bazıları ; Üsküdar’daki Çinili Camii, Boğaziçi’nde Anadolu Kavağı, Sultan Selim civarında Valide Medresesi Mescidi'dir.
    Kösem Sultan henüz 15 yaşında iken I. Ahmed'e Haseki olmuştur. Güzelliği ve zekası ile dikkat çeken Kösem Sultan kısa sürede eski Hasekilerin önüne geçmeyi başararak I. Ahmed'in en gözde Hasekisi olmayı başarmıştır.
    Kocası öldükten sonra tahta çıkan Sultan I. Mustafa'nın tahttan indirilmesinde etkili olduğu rivayet edilen Kösem Sultan, Sultan II. Osman tarafından Eski Saray'a gönderilmiştir. Devlet içerisinde gücünü korumayı başaran Kösem Sultan oğlu IV. Murad'ı henüz 11 yaşında iken tahta çıkarmayı başarmıştır. Sultan IV. Murad döneminde devlet yönetiminde oldukça etkili olan Kösem Sultan IV. Murad'ın genç yaşta ölmesinden sonra yerine oğlu I. İbrahim'i tahta çıkarmayı başarmıştır.
    Kösem Sultan 2 Eylül 1651 yılında iktidar mücadelesi içerisine girdiği Turhan Valide Sultan tarafından Saray odasında boğularak öldürülmüştür. Kösem Sultan'ın cenazesi kocası tarafından yaptırılan Sultan Ahmet Camisinde bulunan I. Ahmed türbesine gömülmüştür.  

  Not:2015 yılında "Muhteşem Yüzyıl 'Kösem'" isimli televizyon dizisi ile bu karakteri karşımızda göreceğiz.

Yorum Gönder